U bent hier: Home / Musea / UNESCO-werelderfgoed

3 UNESCO-werelderfgoed

UNESCO betekent United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Haar missie is om vrede, interculturele dialoog en duurzame ontwikkeling door onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie aan te moedigen. Het werd na de Tweede Wereldoorlog in 1945 opgericht. Er volgen hier beneden 3 werelderfgoeden die op de lijst van UNESCO staan.

   

Nederland: het Ir. Dr. Woudagemaal van Lemmer

woudagemaal

Het Ir. Dr. Woudagemaal van Lemmer staat in Tacozijl in de provincie Friesland in Nederland. Het is het grootste ooit gebouwd nog functionerende stoompompstation ter wereld.

Men gebruikte oorspronkelijk windmolens om het overtollige water af te voeren. Het eerste gebruik van stoom met dit doel gebeurde in 1825. Het Woudagemaal werd in 1920 geopend door koningin Wilhelmina. Sinds de sluiting in 1966 wordt het alleen gebruikt indien nodig. Het is nu een getuigenis van het werk van Nederlandse architecten en ingenieurs die probeerden het volk  tegen de natuurlijke kracht van het water te beschermenHet gemaal werd in 1998 als monument op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst en we kunnen het bezoeken.

DirkDirk Frederiek Wouda

De naam van het gemaal komt van de naam van de hoofdingenieur: Dirk Frederiek Wouda.

Woudagemaal 3
De machines 


De taak van het stoomgemaal is om overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee te pompen. Er zijn vier hoofdstoommachines die elk met twee centrifugaalpompen zijn gebonden. Het heeft een capaciteit van 4000 kubieke meter per minuut, wat enorm is! Bovendien een artificieel kanaal wordt gegraven om het gemaal te voeden.

Woudagemaal 1


Het panorama 

Het gemaal behoort nu tot de top 100 der Nederlandse rijksmonumenten, want het is authentiek en in zeer goede staat. Wat de materialen en de functie betreft, is er sinds 1916 niets veranderd. Het is ook een goede manier om de site te beschermen: het panorama en de dominante positie van het gebouw worden behouden. Het is bijna dagelijks geopend. Veel bezoekers komen tijdens de dagen waarop de machines werken. 


   

 

De Nederlandse Antillen: Willemstad

Willemstad is de hoofdstad van Curaçao. Curaçao is een eiland dat in de Nederlandse Antillen en dus in de Caribische zee ligt. Willemstad is één van de grootste steden van de Nederlandse Antillen en is ook de hoofdstad met ongeveer 150 000 inwoners. Het gebied behoort tot Nederland. Daarom heeft het eiland Willem Alexander en zijn vrouw Máxima als koning en koningin.

Willemstad

In 1634 hebben de Nederlanders daar een handelspost gecreëerd. Daarna heeft de stad zich ontwikkeld en is nu een multiculterele stad met verschillende historische buurten. Het is de reden waarom het gebied sinds 2015 op de werelderfgoedlijst staat. De twee grote buurten van Willemstad zijn Punda en Otrobanda. Ze liggen van beide kanten van de Sint Annabaai en zijn aangesloten door een mooie voetgangersbrug die de Koningin Emmabrug heet.

Willemstad1 de Koningin Emmabrug


Punda dateert uit de 17de eeuw en was de eerste buurt van de stad. Het is een winkelbuurt met allerlei soorten winkels. Het feit dat het een voetgangersgebied met kleine straten is, maakt de buurt heel gezellig. Punda is een plaats waar toeristen kunnen wandelen, eten, gaan drinken enzovoort. Tegenover Punda staat het Fort Amsterdam dat het grootste fort van de stad is en in 1635 werd gebouwd.

Punda punda 1

                                       Punda                                                                                                   het Fort Amsterdam

De andere grote buurt van de stad is Otrobanda en werd in de 18de eeuw gebouwd omdat Punda overbevolkt was. Daar kunnen de toeristen het Riffort vinden dat vandaag een toeristisch monument is maar vroeger moest het het eiland beschermen. 

otrobandaotrobanda 2

                 de straten van Otrobanda                                                                                    het Riffort

Er zijn natuurlijk meer toeristische attracties. De bezoekers kunnen bijvoorbeeld naar het strand van Kenepa gaan. Het is een klein strand met lichtblauw water waarvan ze het hele jaar kunnen genieten omdat het in Curaçao altijd warm is.

Om meer culturele attracties te bezoeken, is er het Museum Kuna Hulanda over de geschiedenis van de slavernij in Amerika.

 Kepena strand het strand van Kenepa


Vlaanderen: de begijnhoven

Begijnhoven waren kleine godsdienstige gemeenschappen waar religieuze vrouwen samen wilden leven om hun leven aan God te wijden. Hun beweging is nu verdwenen, maar deze had een belangrijke plaats in de middeleeuwse maatschappij en later. Hun begijnhof was hun woningplaats en bestond uit individuele woninkjes, een kerk in het midden, groene ruimte en vaak en infirmerie. Er wordt vaak gezegd dat het op “een dorp binnen de stad” lijkt.

begijnhof architectuur.jpgbrugge begijnhof.jpg

                                    het begijnhof van Diksmuide                                                                           het begijnhof van Brugge 

Begijnen waren vaak weduwen, arme of alleenstaande godsdienstige vrouwen. Hun voornaamste activiteiten waren bidden, voor arme mensen zorgen en de Bijbel lezen. Ze konden wat geld verdienen dankzij de weverij, de borduur, andere handwerken of als verpleegsters. Ze konden ook buiten het begijnhof gaan werken. Sommigen zorgden voor kleine kinderen of hielpen met het huishouden in de stad.
Bovendien moesten ze geen gelofte afleggen om lid te worden. Het betekent dat ze het begijnhof konden verlaten. Het is echt bijzonder want andere nonnen waren normaal verplicht om hun hele leven in hun klooster door te brengen. Bijgevolg waren ze nogal vrij en zelfstandig. Het wordt door veel mensen beschouwd als een eerste stap op weg naar de emancipatie van de vrouwen.

Hier is een illustratie van een bekende begijn die een grote invloed op Nederlandstalige literatuur had: Hadewijch.

hadewijch.jpg

Hieronder volgt een tabel van de 13 begijnhoven die op de lijst van UNESCO staan.

Provincie

Stad

Antwerpen

 

 

Hoogstraten
Lier
Mechelen Groot Begijnhof Turnhout

Limburg

Sint-Truiden
Tongeren

Oost-Vlaanderen

Dendermonde

Gent Klein Begijnhof

Sint-Amandsberg

Vlaams-Brabant

Leuven Groot Begijnhof

Diest

West-Vlaanderen

Brugge

Kortrijk

 In totaal zijn er 26 in Vlaanderen, maar sommige staan niet op de lijst als jullie op de volgende kaart kunnen zien. 

kaartje-begijnhoven.jpgkaartje-begijnhoven.jpg

Hun beweging werd op het einde van de 12de en het begin van de 13de eeuw door Vlaamse graven opgericht zodat vrouwen zelfstandiger konden worden. De beweging verspreidde zich daarna in een groot deel van Noord-Europa en bloeide vooral in de 15de eeuw. Na religieuze conflicten in de loop van de 16de eeuw, werd die opnieuw zo populair dat men nieuwe gebouwen heeft opgericht. Vanaf de 18de eeuw begon de beweging te verdwijnen. De laatste begijn, Marcella Pattyn, is in 2013 in Kortrijk overleden.
De begijnhoven hebben nu andere bestemmingen gekregen: benedictijner nonnen leven in het begijnhof van Brugge en in Leuven zijn de woninkjes studentenkamers geworden. Mensen bezoeken nog deze plekken om een innerlijk vredesgevoel terug te vinden. Hieronder volgen afbeeldingen van enkele sporen van de beweging.

postzegel begijnen.jpgbegijnhofstraat.pngbegijnhofchoco.pngbegijnhofschool.png

              een postzegel                              de naam van een straat              een chocolaterie                     een school


Conclusie

Tot slot merken we dat sites op de lijst van UNESCO staan om verschillende redenen. Willemstad is immers een multiculturele stad, de begijnhoven zijn overblijfselen van een verdwenen religieuze beweging, het Woudagemaal is een spoor van technieken uit het verleden om de levensomstandigheden te verbeteren.

LogoHeenan Juliette

Hooreman Clémence

Lemaire Mélanie

Bronnen