U bent hier: Home / Film en TV / Nic Balthazar

Nic Balthazar

Nic Balthazar

Nic-Balthazar-kleur-LR.jpg


Nic Balthazar is in Gent geboren in 1964. Hij is een Belgische televisiemaker bij de VRT en ook een filmregisseur. Hij is de zoon van de oost vlaamse gouverneur Herman Balthazar en de broer van Tom Balthazar die een Belgische politicus voor de sp.a is en een advocaat.

herman balthazar.jpgHerman Balthazar       broer.jpgTom Balthazar

Toen hij klein was ging hij naar de school Koninklijk Atheneum Volkenslaan in Gent en later naar de universiteit van Gent waar hij germaanse talen leerde, zijn specialiteiten waren Nederlands en Zweeds. Hij werd bekend dankzij zijn cultuurprogramma's zoals 'Memphis' en ' Leuven Centraal'. Hij heeft ook voor de radio gewerkt als Radio 1 en Studio Brussel en toen hij student was heeft hij voor De Morgen theaterrecensies geschreven. Hij heeft ook de jeugdroman 'Niets was alles wat hij zei' geschreven die hij later bewerkte voor een theaterstuk die 'Niets' heet en nog later voor een film die 'Ben X' heet.

niets was alles wat hij zei.jpg                                                                                                                                                                                    ben x.jpg

De boek, het theaterstuk en de film zijn gebaseert op het echte verhaal van Tim Ribberink die uit Gent kwam en die zelfmoord pleegd door van het gravensteen te springen omdat hij op school gepest werd. De film Ben X is een film over een jonge die de syndroom van Aspergen heeft en die ook op school gepest is en daardoor vlucht hij in de virtuele wereld van een computerspel.

gravensteen.jpg Gravensteen                                                                                          Tim Ribberink tim.jpg

In 2011, Nic Balthazar begon de film « Tot Altijd » die gebaseert is op het verhaal van Mario Verstraete. De film zit tusssen 1980 en 2002, Mario was een Belg die binnen de Gentse politiek in gaat, tot er enkele jaren later MS vastgesteld wordt bij hem. Op het begin gaat hij de goede kanten proberen te zien om zijn ziekte te kunnen verdragen. Op het einde gaat zijn vriend, Thomas, hem helpen om weg te gaan. Mario Verstreate was een voorvechter van het legaliseren van euthanasie in België en hij was ook de eerste die gebruik maakte van de nieuwe wet. Het was tevens een persoonlijk vriend van Nic Balthazar een vooral van zijn broer Tom Balthazar.

tot altijd.jpg

In 2008 nam hij, op het strand van oostende, een videoclip met 6000 personen. Met deze clip « The big ask » wilde hij de politici overtuigen om een klimaatwet te stemmen. Een jaar later, net voor de klimaatconferentie in Kopenhagen, herhaalde hij deze actie, ditmaal met 12000 mensen en onder de titel « The Big Ask Again ». In 2012 riep hij de mensen op om in hun gemeente of stad samen te komen om hun bezorgdheid over het klimaat uit te zingen. Deze actie werd « Sing For The Climate » gedoopt.

Balthazar heeft een relatie met de fotograaf Lieve Blancquaert. Samen hebben ze twee kinderen. Zijn laatste film heet Everybody happy. Voor de FIFF en voor dat de film begon had hij gezegt « met deze film ga ik eerst jullie tristig laten voelen en dan weer blij proberen te maken ». het verhaal gaat over Ralph Hartman die een succesvolle stand up comedian is. Het probleem is dat hij depressief is. Hij heeft in zijn hoofd een stem die nooit stopt negatieve dingen te zeggen zoals : wie zou je missen, je hebt nooit niets in je leven kunnen doen enz.

everybody-happy.jpg

Hij heet een boek geschreven die “Neeland” heet. Het is een klein boek van ongeveer 64 pagina's die over een vluchteling gaat, die voor een jury staat en de jury vragen hem waarom hij hier is, waar hij woont enz. Hij weet dat hij heel goed op die vragen moet antwoorden. Het heet “Neeland” want alles wat hij hoorde wanneer hij in Nederland kwam was Nee. Het is een boek die heel envoedig geschreven is en die heel goed de situatie van de immigranten die in Nederland komen vertelt.

neeland.jpg

Bronnen