U bent hier: Home / Film en TV / Alida Neslo

Alida neslo

Geboren in Surinaame. Met een bachelor voor Spaans en Engels. Ze werkte op TV, op het theater en ook als een danseres. Alida Neslo is meer dan een simepele artiest voor de volgende reden...

WIE IS ALIDA NESLO ?

Alida Neslo werd in Suriname op de 25 juni 1954 in een intelectueel gezin geboren. Hoewel ze in Suriname geboren was, ging Alida in Vlaanderen studeren. Om haar opleiding te betalen, trak ze door België als danseres in een soort drive-show met zangers zoals Vader Abrahams, Jacques Herb en de Kermisklanten.

Ze haalde haar bachelor voor Spaans en Engels in 1980 in het Hoger Insituut voor Vertalers en Tolken in Antwerpen en besloot om niet verder mee door te gaan.

Alida 1

undefined-184723061.jpg(mediaclass-list-item-tile.26b619b00bed13ee35b240120ddd60c0b217e8e9).jpg

Ze begon haar actieve leven aan de theateropleiding van de de studio Herman Teirlinck. Later werkte ze in andere theaters zoals DasArts en de Theater van de Derde Wereld.
We zien ook Alida in het programma “De Boomhut” die is een educatieve programma. De Boomhut wordt op Ketnet uitgezonden. Ze was ook een presentator in het parodistische programma “TV – Touché”.
In 1995 werd Alida artistiek leider bij de Nieuwe Amsterdam, ook DNA genoemd. Door Rufus Colins, een theatergroep en toneelopleideing werd opgezet in Nederland. Daarna volgde ze Ritsaert ten Cate, de directeur van de theateropleiding DasArts in Amsterdam.
Alida is ook als een importante nederlandsetalig figuur genoemd omdat ze Het Groot dictée der Nederlandse Taal van 2003 heeft gedaan. Het bestond van 1990 tot 2006 en werd jaarlijks in december via de Nederlandse en Belgische TV uitgezonden.
Daarna keerde Alida terug naar haar geboorteland, Suriname. In 2006, zette ze daar een tonneelopleiding in het Studio Herman Teirlinck.

Luister naar een klein samenvatting van Alida's leven hier, ook met stukjes van haar programma's.

ALIDA EN...

  • Het televisiescherm 


De Boomhut

2196713124.jpg
Het programma “De Boomhut” startte in 1994. Het is een klassieke kinderprogramma. In het midden van het programma werden filmpjes uitgezonden over een bepaald onderwerp zoals in « Bla-bla » die is een Fransetalig versie.

Oorspronkelijk waren er 19 afleveringen door alleen Alida gepresenteerd. Ze moest over de filmpjes en hun thema’s spreken te ontwikkelen maar dat concept functioneerde niet goed omdat ze was alleen over het te spreken ; Alida vroeg dus om de hulp van Karel Vereertbrugghen die in elke aflevering verscheen als postbode Peter Paulus. 

De filmpjes die waren door Alida in de Boomhut gepresenteerd waren tekenfilmpjes, kinderverhalen, filmpjes over dieren, reportages over het fabriceren van objecten zoals pleisters, fietsketting, enz...
Het programma werd gestopt in 2007 en de 500ste aflevering van het programma werd op Ketnet uitgezonden op de 6 januari 2000. De Boomhut is een heel belangrijk programma omdat Alida een van de enige afro-amerikaanse jeugdsprogramma presentator was. Alida is dus een inspiratie voor de gekleurde kinderen.
Alida ook zong op elke einde van de programma. Ze zong een lied of draagde een gedicht voor in een vreemde taal. Voor het laatste seizoen zong ze een meerdertalige lied met een Nederlandstalige refrein. In tegenstelling tot Bla-Bla, dit deel van de aflevering hielp kinderen met het leren van vreemde talen. Dat hielp ook om de kinderen aan het leren van vreemde talen. Het programma is dus een kinderprogramma, maar ook een educatief programma. Het programma werd dus met een prijs bekroond voor het beste jeugdprogramma van de vlaamse gemeenschap.

Luister naar een zong van De Boomhut hier.

TV-Touché 


TV-Touché is een programma die geïnspireerd was op Not the 9 O’clock News. Het is een Britse komische/parodistische programma. Het werd zoals een echte televisiejournaal gepresenteerd. De presentatoren maakten gebruik van echte archieve beelden die ze in montages belachelijk bewerkten. Ze namen ook zelfreportages op. Elke reportage was een sketch. Soms was het verboden om gebruik te maken van video’s zoals interviews uit politici van de Belgische Parlement. Diverse priesters begonnen tegen de show te preken en maakten petities om het programma te stoppen door de slechte ontvangst van de Vlaamse kerkgangers

TV-Touché was het tweede satirische programma op de vlaamse TV sinds Magesien die in de jaren 1970 verscheen.
Ondanks het verbod blijven sommige politici, zoals Wilfried Martens van de CD&V en Karel van Miert van de SPA steeds fan. De programma werd op 25 Maart 1984 gestopt .


springen

Springen


Springen is een thriller-komedie uit 1986 waarin Alida speelde de rol van Mena. Het is een Belgische film gerealiseerd door Jean-Pierre De Decker en gaat over bejaardmmensen die zun wensen afgespeld kunnen zien.


kwak

Alfred J. Kwak

Het is een kindermusicaal van 1976 waarin de stem van Neslo is leende aan Koningin Kat Kammon, grietje en andere personages van het programma geproduceertd door Herman van Veen tot 1991. De show gaat over Alfred de eendje die op vakantie gaat. De

tekenfilm kreeg internationale bekenheid in Nederland en Japan.

  • Het theater


TieDrie


Het is een theatergezelschap die staande in Antwerpen. Alida speelde daar na haar opleiding. Tiedrie heeft een multicultureel repertoire, vandaar de naam « derde wereld ». Aziatische en Afrikaanse stukken werden in België vertoond op de BRT-TV in juli 1981. We kunnen Alida in Kapai Kapai die is de eerste stuk met een premiere op 28 september 1979 in Antwerpen, Ban Anansi en Chawaka en Gilgemesj zien.


DNA


DNA is een theatergroep van welke Alida was de artistiek leider in 1995. Neslo introduceert DNALAB dat is een werkplaats waar studenten kunnen gaan om om een grensoverschijdend te krijgen.


DasArts


Het is de masteropleiding Theater van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten waar Alida wordt directeur van de theateropleiding met Ritsaert ten Cate.


Thalia


In 2006 Alida wilde haar eigen theateropleiding op te zetten in Suriname maar Studio T volgt haar niet in deze wens. Thalia is een hommage aan Thalia Theater die is de oudste Caraïbische theater en aan Herman Teirlinck.

Bronnen