U bent hier: Home / Feesten en tradities / Koningsdag

Koningsdag in Suriname en Nederland

Een belangrijke zin die de Nederlanders graag gebruiken is: "Doe normaal". Maar er is een dag wanneer niemand of niets normaal is met meer dan 7 miljoen dronken mensen op straat. Welkom op Koningsdag!

Ligging van Suriname en Nederland


Suriname ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika en Nederland ligt ten noorden van België en ten westen van Duitsland. Op de afbeelding hieronder kun je de afstand tussen beide landen zien om ze beter te kunnen situeren.


    kaarte

 


Het ontstaan van Koningsdag


Tot en met de negentiende eeuw werd de nationale feestdag in juni gevierd onder de naam ‘Waterloodag’. Die dag werd gevierd omdat de Nederlanders eindelijk bevrijd waren van de grip die de Fransen op hen hadden met de dood van Napoleon Bonaparte. Maar dat feest werd vergeten en de Nederlanders zochten een nieuwe reden om een nationale feestdag te creëren.


Prinsessedag (1885 – 1890)
Oorspronkelijk werd de nationale feestdag op 31 augustus gehouden om de verjaardag van prinses Wilhelmina te vieren. Een van de hoofdredacteurs  van een lokale krant (J.W.R. Gerlach) organiseerde de nationale feestdag omdat hij het een goed idee vond om de nationale eenheid van het Nederlandse volk te versterken. Het gebeurde eerst in de Oranjepark in Utrecht. Na enkele jaren begonnen andere steden dit feest ook over te nemen.                                                                                                                                                                                                                                                      Tijdens die dag waren er spelletjes voor kinderen georganiseerd. De straten waren versierd met een heleboel oranje kransen, een paar Nederlandse vlaggen en één of twee foto's van de koninklijke familie. Wanneer haar vader stierf en de prinses een koningin werd, veranderde de naam tot Koninginnedag.


Koninginnedag (1891 – 2013)
- Juliana                                                                          
Juliana werd op 30 april geboren en besloot dus de datum van de Koninginnedag op 30 april te verschuiven. De Koninklijke familie was tot dan nooit aanwezig op openbare evenementen. Daardoor besloot Juliana een bloemenhulde te houden met een defilé op het Paleis Soestdijk. Het défilé bestond uit inwoners die langs het paleis kwamen. Ze gaven geschenken en bloemen aan de koninklijke familie die op het bordes van het paleis verscheen. Het hele défilé werd op televisie verzend. Toch was het nog geen nationale feestdag en moesten sommige werknemers nog steeds werken totdat het een echte feestdag werd.

Juliana

- Beatrix

Beatrix, die in januari geboren werd, besloot bij haar aantreden als Koningin, de datum op 30 april te houden. Het was uit respect voor haar moeder maar ook wegens slechte weersomstandigheden. Daartoe begon ze met de hele familie verschillende gemeentes in Nederland te bezoeken. De lokale gemeentes organiseerden demonstraties en een traditie ontwikkelde zich om tweedehandse spullen op straat te verkopen. Daarna kwamen er ook openluchtfeesten  vooral in de grote steden.

beatrix


Koningsdag (2014 – nu)
Willem-Alexander, die nu nog op de troon zit, verschoof de datum naar 27 april. Hij heeft de gewoonte om met de Koninklijke familie de menigte te begroeten tijdens Koningsnacht en Koningsdag.

familie.jpg

Waarom viert Suriname Koningsdag?
Suriname werd door Nederland gekoloniseerd. Daardoor hadden ze dezelfde koning en tradities tegenover de Koningsdag.


10 tips om te overleven


Hier zijn 10 tips om op deze legendarische dag te overleven:  


1. Nederland is bekend voor zijn vrije markten. Tijdens Koningsdag vind je overal rommelmarkten. Vergeet dus je tafelkleed niet en verkoop je spullen om geld te verdienen. Het is de enige dag waarop de koning de vrije verkoop van objecten op straat machtigt.

2. Oranje is de nationale kleur. Draag dus oranje kledingstukken. Pas op, oranje ondergoed telt niet!  

3. Tijdens Koningsdag mogen kinderen vrij op straat een muziekinstrument  spelen. Wees dus niet bang om hen de instrumenten te laten ontdeken. 

4. Als je je vrienden verloren heb, geen paniek, het is heel gemakkelijk om er nieuwen te maken.

5. Op Koningsdag zijn grote eetwedstrijden georganiseerd. Ik daag je dus uit om zo vlug mogelijk voedsel op te eten in 15 seconden.

6. Probeer geen boodschappen te doen. De winkels zijn totaal leeg, vooral de bierrekken.

7. Amsterdam wordt een enorm toilet voor vrouwen die het nodig hebben. Voel daarom geen gêne!

8. Het kanaal wordt een enorm toilet voor mannen op een boot.

9.  GA DUS NIET IN HET KANAAL ZWEMMEN  tijdens koningsdag en de dagen daarna!

10. Geniet van de 10 leukste Koningsdagsfestivals met de beste artiesten en DJ's van de wereld, zoals Martin Garrix en Jebroer!

amsterdam-kings-day-xlarge.jpg


Drie bekende koningsdagsfestivals


The Life I  Live     

Dit festival wordt op drie verschillende locaties in Den Haag gehouden en is gratis. Op Koningsdag en Koningsnacht kan je hier optredens van onder andere  Kraak & Smaak en My Baby en CUT_ zien. Naast muziek is er ook een vinylmarkt en een kermis. 

Kingsland festival    

Het vindt plaats in Amsterdam, Den Bosch, Groningen, Maastricht en Twente. Op die vijf verschillende locaties vinden we de beste Nederlandse DJ's ter wereld zoals Tiësto, Nicky Romero en Martin Garrix. Ze werden ook als de meest bekende DJ's van Tomorrowland in België beschouwd. Spijtig genoeg is het niet gratis! 

Oranjepop       

Oranjepop vindt plaats in het Hunnerpark in Nijmegen. Voor 7,50  kan je de hele dag optredens van onder andere NavaroneIndian Askin, Faces On TV,... zien. Er is overigens geen voorverkoop van het festival, kaarten kun je alleen bij de ingang kopen op de dag zelf.

KingslandFestivalAmsterdam2017_V1.jpg           kingsland_amsterdam_delio-47-665x250.jpg           téléchargement.jpg

Koningsnachts


Koningsnacht is de nacht juist voor Koningsdag. Mensen hebben de volgende dag vrij en genieten er dus van om uit te gaan en om 's morgens lang uit te slapen. Het wordt in vier belangrijke plaatsen gevierd, namelijk Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Utrecht.

Er zijn diverse kinderactiviteiten. Kinderen kunnen zich laten schminken, popcorn en suikerspin eten, limonade drinken en zich dan op springkastelen loslaten. Daarna zijn er dansende optredens en een spectaculaire vuurwerkshow.

De koningsnacht wordt op verschillende plaatsen in Amsterdam gehouden: de Noordermarkt (Patrick Verheij & Friends + rock ’n rollband Vezpa + Amsterdamse klassiekers), de Nieuwmarkt (rock ’n roll hits uit de jaren 60 en 70), de Amstelveld (funk-, soul- en jazzartiesten), de Westerstraat (livemuziek + een foto van een lid van de Koninklijke familie op de gevel van het café de Blaffende Vis), de Bredeweg (Opera-Op-Straat), de Vijzelgracht (urban liedjes), de Homomonument (groot feest met DJ's + dansers)

Conclusie

Koningsdag is dus een feest zowel voor kinderen als volwassenen. Het gebeurt 's nachts en tijdens de dag waar iedereen kan feesten en de koning vieren. Het verloopt ongeveer op dezelfde manier in Suriname als in Nederland behalve dat de nationale tradities toch sommige dingen beïnvloeden zoals het eten, de muziek,...

Op de volgende link kun je een video van de after movie bekijken: After Movie 

Bronnen