U bent hier: Home / Feesten en tradities / Keti Koti

Keti Koti

Keti Koti symboliseert eigenlijk het einde van een moeilijke periode in Suriname. Die vindt op 1 juli 1863 plaats en betekent de afschaffing van de slavernij in Suriname. Het is door Nederland en Suriname op elke 30 juni en op de eerste juli gevierd en herdenkend. Maar wat gebeurde ervoor?

Gebroken ketenen

De kolonisatie van Suriname 

In 1651 werd Suriname door de Engelse gekoloniseerd. Zestien jaar later namen de Nederlanders het land van Suriname over. En vanaf 1682 vindt de invoering van de West-Indische Compagnie plaats. De West-Indische Compagnie wordt ook als “WIC” benoemd. De WIC is dus een belangrijke organisatie die uit Nederland komt en die zich bezig met de slavenhandel hield. De West-Indische Compagnie was werkzaam tijdens de 17de en de 18de eeuw.  

Wie zijn de slaven in Suriname? 

Ze waren ongeveer 35 000 slaven die uit Afrika met een boot naar Suriname kwamen. Meestal kwamen ze vanuit de westkust van het continent namelijk Angola, Nigeria, Senegal,... maar ook uit Madagascar en de Mozambique die in de zuidoostkust liggen. De rit naar Centraal-Amerika duurde heel lang en was een gunstige situatie om de ziekten te verspreiden. Daarom stierven sommigen .

Waar werken de slaven?

De slaven werkten in de plantages op het veld om de suikerriet te kweken en in de molen om deze suikerriet te malen. Het malen betekent eigenlijk fijnmaken bijna zoals de suiker die we thuis hebben. Maar ze werkten ook in de huizen van de bazen om voor hun kinderen te zorgen, of als vroedvrouw, dresneger en creolenmama. De creolenmama is de oude vrouw die zorg voor kleine kinderen. 

Plaats van de slaven in de maatschappij

De slaven hadden geen rechten, geen eigen bezit, noch huwelijk, noch getuigen in rechtszaken. Ten gevolge van deze situatie werd de demografische ontwikkeling van de Surinaamse slavenbevolking ongunstig. Om te compenseren voerde de West-Indische Compagnie slaven in. 

De woningen stonden koud op de grond, eenvoudig hutten van palen een bladerdak (dus een dak die met bladeren is gemaakt). In de 19de eeuw waren de huizen met een houten dak gebouwd.   


Stappen voor de emancipatie

Stappen voor de emancipatie

Vanaf de emancipatie tot Keti Koti

De emancipatie van Keti Koti vindt op 1 juli 1863 plaats. 

De naam “Keti Koti” was niet de eerste die voor de eerste juli wordt gegeven. Voor 1960 werd het aangeduid met de “Emancipatiedag”, na 1960 heette het de “Dag der Vrijheden”. In 1975 gebeurde de onafhankelijkheid van Suriname en de 1 juli heette “Dag van de Nationale eenheid”. Het is alleen vanaf 1993 dat dit datum als Keti Koti wordt aangeduid. 

Ondertussen 250 jaar geleden werd de slavernij geëindigd. Het woord “Keti Koti” komt eerlijk uit de Sranantongo en betekent Ketenen gebroken. 

De dag voor Keti Koti

Keti Koti is op 2 verschillende dagen herdenkt: de eerste op 30 juni en de tweede op 1 juli. 

Op 30 juni is de dag voor Keti Koti, dus de herdenking van de slachtoffers van de slavernij. Volgens de traditie doen ze om 8 uur ‘s avonds 2 minuten stilte voor hem, en de vrouwen dragen witte kleuren, betekenis van rouwkleur.  

Keti Koti feest

Op 1 juli gebeurt het Keti koti feest om feestvreugde te symboliseren. Het is door een gekleurde traditionele kleren optocht tot laat in de nacht gevierd. 

Keti Koti feest

Manier om Keti Koti te vieren

Standbeeld Kwakoe

Het standbeeld van Kwakoe werd door Jozef Klas honderd jaar na de afschaffing gebouwd. Dat beeld het gebroken ketenen af, dus Keti Koti. Kwakoe is de naam die aan jongens werd gegeven die op een woensdag geboren zijn. Omdat de afschaffing  op deze dag gebeurde (dus op woensdag), was het beeld zo genaamd.  Dit standbeeld staat in Paramaribo die hoofdstad van Suriname is.

Standbeeld van Kwakoe

Conclusie 

Ten slotte betekent Keti Koti de afschaffing van de slavernij in Suriname. Dit gebeurde op 1 juli 1863 en is nog nu op dit datum en de dag ervoor gevierd en herdenkend door de Surinaamse bevolking en een paar van Nederlanders. 

Bronnen