U bent hier: Home / Feesten en tradities / Keti Koti

Keti Koti

Keti Koti symboliseert eigenlijk het einde van een moeilijke periode in Suriname. Dit feest vindt op 1 juli 1863 plaats en betekent de afschaffing van de slavernij in Suriname. Het wordt in Nederland en Suriname elk jaar op 30 juni en op 1 juli gevierd en herdacht. Maar wat gebeurde eerder?

Gebroken ketenen

                                                                                                 Het symbol van Keti Koti

De kolonisatie van Suriname 

In 1651 werd Suriname door de Engelsen gekoloniseerd. Zestien jaar later namen de Nederlanders het land over. En vanaf 1682 vindt de invoering van de West-Indische Compagnie plaats. De West-Indische Compagnie wordt ook “WIC” aangeduid. De WIC is dus een belangrijke organisatie die uit Nederland kwam en die zich met de slavenhandel bezig hield. De West-Indische Compagnie was actief tijdens de 17de en de 18de eeuw.  

Wie zijn de slaven in Suriname? 

Er kwamen ongeveer 35 000 slaven uit Afrika met een boot naar Suriname. Meestal kwamen ze vanuit de westkust van het continent namelijk uit Angola, Nigeria, Senegal,... maar ook uit Madagascar en Mozambique die op de zuidoostkust liggen. De rit naar Centraal-Amerika duurde heel lang en vormde een groot risico om de ziekten te verspreiden. Daarom stierven sommige slaven .

Waar werken de slaven?

De slaven werkten in de plantages op het veld om suikerriet te kweken en in de molen om suikerriet te vermalen. (Vermalen betekent eigenlijk fijnmaken bijna zoals de suiker die we thuis hebben.) Maar ze werkten ook in de huizen van de bazen om voor hun kinderen te zorgen, evenals vroedvrouw, dresneger en creolenmama. De creolenmama is de oude vrouw die zorgt voor kleine kinderen. 

Plaats van de slaven in de maatschappij

De slaven hadden geen rechten, geen eigen bezit noch huwelijk noch getuigen in rechtszaken. Ten gevolge daarvan werd de demografische ontwikkeling van de Surinaamse slavenbevolking nadelig. Om te compenseren voerde de West-Indische Compagnie slaven in. 

De woningen stonden op de grond als eenvoudige hutten van palen en bladerdak (dus een dak die van boombladeren afkomstig is). In de 19de eeuw waren de huizen met een houten dak gebouwd.   


Stappen voor de emancipatie

Stappen voor de emancipatie

Vanaf de emancipatie tot Keti Koti

De naam “Keti Koti” was niet de eerste die op de eerste juli wordt gegeven. Vóór 1960 werd Keti Koti aangeduid met de “Emancipatiedag”, na 1960 heette het de “Dag der Vrijheden”. In 1975 vindt de onafhankelijkheid van Suriname plaats en de 1 juli heette “Dag van de Nationale eenheid”. Het is alleen vanaf 1993 dat deze datum als "Keti Koti" wordt aangeduid. 

Ondertussen 250 jaar geleden werd de slavernij afgeschaft. Het woord “Keti Koti” komt eigenlijk uit het Sranantongo en betekent "Ketenen Gebroken". 

De dag voor Keti Koti

Keti Koti wordt op twee verschillende dagen herdacht: op 30 juni en op 1 juli. 

Op 30 juni is de dag voor Keti Koti, dus de herdenking van de slachtoffers van de slavernij. Volgens de traditie houden ze om 8 uur ‘s avonds twee minuten stilte voor hen en de vrouwen dragen witte kleuren, symbol van rouw.  

Keti Koti feest

Op 1 juli heeft het Keti Koti feest plaats om feestvreugde te symboliseren. Het wordt met een kleurige optocht in traditionele kledij tot laat in de nacht gevierd. 

Keti Koti feest

                                                      Traditionele optocht in Suriname

Manier om Keti Koti te vieren

Standbeeld Kwakoe

Het standbeeld van Kwakoe werd honderd jaar na de afschaffing door Jozef Klas gemaakt. Dat beelt de gebroken ketenen af, dus Keti Koti. Kwakoe is de naam die aan jongens wordt gegeven die op een woensdag geboren zijn. Omdat de afschaffing op deze dag plaatsvindt (dus op woensdag), werd het beeld zo genoemd.  Dit standbeeld staat in Paramaribo die hoofdstad van Suriname is.

Standbeeld van Kwakoe

  Het standbeeld van Kwakoe in Paramaribo

Conclusie 

Ten slotte betekent Keti Koti de afschaffing van de slavernij in Suriname. Dit gebeurde op 1 juli 1863 en wordt nu nog op deze datum en de dag ervoor gevierd en herdacht door de Surinaamse bevolking en een paar Nederlanders. 

Bronnen