U bent hier: Home / Attractieparken / De Efteling

De Efteling

Laten jullie in de fantastische wereld vol wonderen duiken: de Efteling. Jullie zullen er geen spijt van hebben … 

Geschiedenis

De Efteling is een Nederlandse attractiepark dat in 1933 werd opgericht. Het park werd ontworpen door Kapelaan Rietra en Pastoor De Klijn. Zijn naam komt waarschijnlijk van een boerderij die Eersteling heette en die in de zestiende eeuw was gebouwd. Het park ligt in Kaatsheuvel (Bréda, Noord Brabant). Bovendien, is het niet ver van België, want de afstand tussen Kaatsheuvel en Namen is ongeveer 200 km.

In het begin, was de Efteling geen pretpark, maar een sport- en wandelpark met een speeltuin, een kabelbaan, een ponybaan, enz. Dit park werd opgericht om mensen te amuseren.

Ontwikkeling

In 1949 was er een belangrijke tentoonstelling die “De Schoen” heette en die plaatsvond in de Efteling. Dankzij deze tentoonstelling bleef het sportpark uitbreiden. Dit was een van de belangrijkste startpunten in de geschiedenis van de Efteling. De tentoonstelling,De Schoen, heeft sterk tot de verdere ontwikkeling van het park bijgedragen.

De Schoen

Beeld: De tentoonstelling 'De Schoen' - plattegrond

Na enkele jaren werden er meer en meer infrastructeren geopend zoals een zwembad, café-restaurants en een belangrijke nieuwigheid: het Sprookjesbos.

 

Algemene informatie/Plattegrond

Het pretpark is het hele jaar geopend. Gewoonlijk is de Efteling toegankelijk van 10 tot 18h behalve in juli en augustus waar het op vrijdagen en zaterdagen later sluit. Wat de tickets betreft is de prijs vanaf 4 jaar ongeveer tussen 35 en 40 euro. De Efteling is acht keer kleiner dan Disneyland Parijs en het is verdeeld in verschillende thema's:  het Ruigrijk, het Anderrijk, het Fantasierijk, het Marerijk en het Reizenrijk.

Plattegrond 

Beeld: De Efteling (plattegrond)


De Efteling-App

De Efteling heeft een applicatie ontworpen. Danzij die app kunnen we weten hoe lang we op elk moment moeten aanschuiven voor een attractie en welke attracties gesloten zijn. We kunnen ook weten welke de kortste weg is om de attracties te bereiken en het programma van de dag samenstellen.

 Efteling-app 

Link: De Efteling-app

HORECA

Er zijn snacks, maar ook restaurants met bediening aan tafel of niet die een traditionele Nederlandse keuken of een keuken van verschillende nationaliteiten aanbieden. Als jullie er willen overnachten, zijn er twee vakantieparken die uit huizen, hotelkamers en appartementen bestaan. Ook is er het Efteling Hotel met thematische suites zoals de Carrousel suite. Al deze woningen zijn niet ver van het pretpark.

Restaurant

 


Carrousel suite

Beeld (links): Restaurant ‘Polles Keuken’ 

Beeld (rechts): Carrousel suite


Cijfers en media


Er zijn meer en meer mensen die ‘de Efteling’ bezoeken. Op de grafiek zien we duidelijke cijfers over het stijgende aantal bezoekers van 1955 tot 2015.

Cijfers

Bron (grafiek): wikipedia

De Efteling is ook actief in de media:

Efteling Kids is een uitzending die verschillende series voor kinderen uitzendt. Alle programmas zijn in verband met de Sprookjesbos. Bijvoorbeeld: “Sprookjesboom”, “Sprookjesboomfeest” … Link naar de radio: hier.

In 2012 heeft De Efteling ook een film uitgebracht: “Sprookjesboom de Film”.

Filmpje: Trailer Sprookjesboom de Film (Youtube - Efteling)

Een Youtube kanaal is ook aanwezig waarop videos over het park, nieuwe attracties,.. worden gepost. 

Naast de televisie heeft de Efteling ook een radio voor kinderen: “Efteling Kids Radio” dat het grootste radiostation in Nederland voor kinderen is. Mensen kunnen er zeven dagen per week sprookjes, kinderliedjes en hits horen.

 

Attractie en actualiteit

Pardoes, Langnek en de Sprookjesboom zijn de symbolen van de Efteling.

Pardoes is de Tovenaar van de verre planeet Symbolica. Het is mogelijk hem elke dag in het park te zien.

De reus Langnek komt uit het sprookje van “De Zes Dienaren”. Hij is aanwezig sinds het begin van het park. Hij zit in het Sprookjesbos net zoals de Sprookjesboom, een ander voornaam figuur dat verhalen verteld.

Het sprookjesbos wordt de « Hoeder van Sprookjes » genoemd en staat in het hart van het park in het ‘Marerijk’. Dankzij zijn ontwikkeling heeft de Efteling nu 29 sprookjes in plaats van 10 sprookjes. We vinden er verhalen van Perrault zoals Assepoester, van de gebroeders Grimm zoals Sneeuwwitje en van Andersen zoals De kleine zeemermin, maar ook van koningin Fabiola zoals de Indische Waterlelies.

Symbolen

Niet te missen attracties zijn Droomvlucht, De Vliegende Hollander, Python en Fata Morgana. Maar alle attracties bezorgen jullie rillingen of plezier voor de hele familie.

De nieuwe attractie is Symbolica, “Paleis der Fantasie” die uit de zomer van 2017 dateert. Die kostte 35 miljoen euro en het duurde een anderhalf jaar om die te bouwen. Het is een darkride met licht-en geluidseffecten waar jullie verschillende scenario's kunnen kiezen zodat jullie jullie eigen avontuur beleven.

Symbolica

Beeld: Symbolica

 

Evenementen

Er is bijna altijd een evenement. Tijdens de lente is er een eiland met vogels en duizenden bloemen. De planning van het park in de zomer is erg druk met het Negen Pleinen Festijn dat sprookjesachtige optredens en entertainment brengt. Ook worden de attracties met water geopend. Tijdens de winter kunnen we bijvoorbeeld een lichtspel op de Villa Volta bewonderen. Ook mogen jullie de Aquanura-watershow niet missen omdat het uit honderden fonteinen en lichten bestaat.

 Filmpje: Aquanura-watershow (Youtube - Efteling)


Samenvatting

Tot slot, De Efteling is een attractiepark in Kaatsheuvel (Noord Brabant) dat bestaat sinds 1933 en dat heel rijk is aan activiteiten. Er zijn niet alleen veel attracties, maar ook HORECA-mogelijkheden met gevarieerde restaurants en verschillende plaatsen waar jullie kunnen overnachten.

De Efteling is ook aanwezig in de media door middel van verschillende kanalen: op TV, op radio en in de bioscoop.

Tenslotte ligt dit pretpark zo'n twee uur van Namen en het staat in de top 5 van de meest bezochte attractieparken van Europa. 

Top 5

Bronnen 

Bronnen

De Efteling